Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Συζήτηση νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα και τις κουκούλες


Ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις «μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών».
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις που αναφέρονται σε ρυθμίσεις σχετικά με τις κουκούλες.Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ορίζει την αναμόρφωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας καθιστώντας πιο συγκεντρωτικό τον έλεγχό της, την ίδρυση δεύτερου Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων (προβλέποντας και τις απαραίτητες προσλήψεις) και την ένταξη στο ΕΣΥ των νοσοκομείων των φυλακών.
Ακόμα, προβλέπεται η παροχή στους κρατουμένους που έχουν φυλακισθεί, αδυνατούντες να πληρώσουν την χρηματική τους ποινή, της δυνατότητας απόλυσης υπό όρους ανάκλησης, ενώ και στις ποινές που μετατρέπονται σε χρηματικές, με αίτηση του καταδικασθέντος, περιλαμβάνεται και η πενταετής κάθειρξη.
Επίσης, σε διατάξεις του νομοσχεδίου επανακαθορίζονται οι ποσότητες ναρκωτικών με τις οποίες μπορεί να κυκλοφορεί ένας χρήστης άνευ δίωξης, παρέχεται η δυνατότητα απόλυσης καταδίκου σε περίπτωση που έχει εκτίσει 28 χρόνια ποινής, ακόμα και όταν το άθροισμα των τμηματικών ποινών υπερβαίνει τον χρόνο αυτό, ενώ μειώνεται ο χρόνος της ποινής που πρέπει να έχουν εκτίσει οι έμποροι ναρκωτικών, προκειμένου να απολυθούν υπό τον όρο της ανάκλησης.
Σε άλλες διατάξεις του καθορίζεται η δυνατότητα να επισκέπτεται τις φυλακές, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα, η δυνατότητα σε καταδικασμένες μητέρες με παιδί, να εκτίουν την ποινή τους σε κοινωνική εργασία και η ποινικοποίηση της χρήσης κινητού τηλεφώνου εντός των φυλακών από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Οι ποινές για τους φύλακες, των οποίων η αμέλεια συνετέλεσε στην απόδραση κρατουμένων γίνονται πιο αυστηρές, επεκτείνεται η δυνατότητα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου σε όλα τα κακουργήματα και επιβαρύνονται ποινικά όσοι προβαίνουν σε φθορές καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά τους.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η διάταξη που αφορά τον συγκεντρωτικό έλεγχο της Ιατρικής Υπηρεσίας, με ενίσχυση του ρόλου του προϊσταμένου της στην Αθήνα, είναι «φωτογραφική». Παράλληλα, η αντιπολίτευση εναντιώθηκε και στις διατάξεις περί ναρκωτικών. Ο ΛΑΟΣ τόνισε πως, και μόνον γι’ αυτές, θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο επί της αρχής. «Η αποσυμφόρηση των φυλακών, ξεκινά απ’ τους εμπόρους ναρκωτικών», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης, ενώ η Θ. Τζάκρη αντιπρότεινε: «να αφήνονται ελεύθεροι οι δράστες συγκεκριμένων ελαφρών αδικημάτων και όχι ελαφρών ποινών.
Έτσι όπως διατυπώνεται η διάταξη, αφήνονται ελεύθεροι μαστρωποί, διακινητές λαθρομεταναστών, βιαστές κ.ά.».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ν. Δένδιας επεσήμανε με τη σειρά του ότι: «Αυτή δεν είναι μια διάταξη που προσφέρει πολιτικά στην κυβέρνηση», ενώ παρακάλεσε τους συνομιλητές του να μην καταφεύγουν στον εύκολο λαϊκισμό του «αποφυλακίζουμε τους εμπόρους ναρκωτικών, τους βιαστές». «Αν υποθέσουμε ότι το σωφρονιστικό σύστημα εκπληρώνει το σκοπό του, ένας άνθρωπος μετά από 22 χρόνια έχει σωφρονιστεί - οπότε δεν πρέπει να ανατρέξεις στο αδίκημα το προ 22 ετών, αλλά στον άνθρωπο καθεαυτό;», πρόσθεσε.
«Η βασική σκέψη του νομοθέτη, είναι ότι το δικαίωμα της ταχυτέρας απολύσεως, δεν έπρεπε να αφορά τα πλέον αντικοινωνικά αδικήματα», τόνισε ο Μάκης Βορίδης. «Αντίθετα τώρα, το μέτρο επεκτείνεται πλέον στον μεγαλέμπορο».

Περί κουκούλας

Οι σχετικές με τους κουκουλοφόρους διατάξεις συνάντησαν την επιδοκιμασία του ΛΑΟΣ, αν και, όπως δήλωσαν οι αγορητές του, θα προτιμούσαν η ένδυση κουκούλας στις διαδηλώσεις, να καταστεί ιδιώνυμο αδίκημα. «Επιβαρύνετε ποινικά τη χρήση κουκούλας στις διακεκριμένες φθορές, αλλά στις απλές φθορές που είναι και οι συνηθέστερες, δεν υπάρχει επιβάρυνση», συμπλήρωσε ο Θ. Πλεύρης.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σχετικά με το συγκεκριμένο μέτρο.
Η Λιάνα Κανέλη κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια, πως θέλει: «κάθε διαδήλωση που θα της πετάτε δακρυγόνα, όποιος καλύψει το πρόσωπό του, να είναι επιβαρυμένος. Στερείτε ακόμα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να ζητήσει τη μη δίωξη κάποιου που θα του πετάξει ένα αυγό, αν φορά κουκούλα, γιατί πάει αυτεπάγγελτα;».
Μάλιστα, η βουλευτής του ΚΚΕ, σε μία συμβολική κίνηση φόρεσε για λίγο την κουκούλα της ζακέτας της κατά την αγόρευσή της στο Κοινοβούλιο. «Θα πρέπει να συλλάβετε όλες τις κυρίες που έχουνε κάνει μπότοξ και όλους τους δικαστές που έχουν αλλοιώσει το πρόσωπό τους γιατί είχαν πεταχτά αυτιά», πρόσθεσε. «Θα καταργήσετε κάθε αποκριάτικο μαγαζί απ’ αυτά τα εποχικά.
Όποιος βγει ντυμένος μπούλα, τελείωσε» συμπλήρωσε.
Η Θ. Τζάκρη υπογράμμισε με τη σειρά της ότι: «Το μέτρο θεσμοθετείται για ψηφοθηρία και εσωτερική κατανάλωση. Μοναδικός του σκοπός, είναι η δημιουργία αίσθησης ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, δήλωσε ότι: «στοιχείο του εγκλήματος είναι η πράξη, η εκούσια εξωτερική συμπεριφορά του ανθρώπου - και είναι προφανές ότι δεν συνιστά τέτοια δράση, η κάθε μορφής ενδυματολογική εμφάνιση του ατόμου». «Αντί να δούμε την κρίση νομιμοποίησης αυτής της εξουσίας, διαλέγουμε την θωράκιση αυτής της εξουσίας για να μην την εξυβρίσουν» παρατήρησε ο βουλευτής, διακρίνοντας επαναφορά του αδικήματος περί «περιύβρισης της αρχής». «Πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία.
Πρέπει κάποιος να νιώσει μέσα του ποιο είναι το επαπειλούμενο αγαθό σ’ αυτή τη φάση. Και αίσθησή μου είναι, ότι το επαπειλούμενο αγαθό, δεν είναι οι δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αποσύρθηκαν ορισμένες διατάξεις για τις "κουκούλες"

Το υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε ορισμένες από τις διατάξεις για τη δίωξη των κουκουλοφόρων και τις πρόωρες αποφυλακίσεις, οι οποίες συνάντησαν την καθολική αντίδραση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας απέσυρε τη διάταξη που στερούσε από τους συλλαμβανόμενους κουκουλοφόρους, τη δυνατότητα αίτησης μετατροπής της ποινής τους σε χρηματική, καθώς και την δυνατότητα εξασφάλισης καταδίκης με αναστολή. Η συγκεκριμένη διάταξη, κρίθηκε ως υπερβολικά αυστηρή και από το ΛΑΟΣ και την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, που τελικά υπερψήφισαν τις άλλες ρυθμίσεις για τους κουκουλοφόρους. «Πολλοί από αυτούς είναι νέα παιδιά που έχουν παρασυρθεί και το κάνουν από μιμητισμό. Βρίσκω υπερβολικό να τα πηγαίνουν στο δικαστήριο και να μπαίνουν στη φυλακή, χωρίς αναστολή και μετατροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μπενάκη.

ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ.ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ.