Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Τα ΜΑΤ συγκρούονται και με... σωφρονιστικούς υπαλλήλους στη Γαλλία


Υπό κανονικές συνθήκες η σχέση τους χαρακτηρίζεται ως «αγαστή συνεργασία»:

οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιβάλλουν την τάξη στο εσωτερικό των φυλακών, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ εκτελούν περιπολίες στο εξωτερικό τους.

Σήμερα, ωστόσο, τα ΜΑΤ έλαβαν εντολή να χρησιμοποιήσουν τα γκλομπ και τα δακρυγόνα τους κατά των συναδέλφων τους!

Η αιτία του παράδοξου αυτού φαινομένου είναι ότι ήδη από εχθές περίπου 4.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε 120 από τις 194 φυλακές της Γαλλίας έχουν προβεί σε μια ιδιότυπη διαμαρτυρία για τις συνθήκες εργασίες τους: καθώς στερούνται το δικαίωμα της απεργίας, έλαβαν την απόφαση να «μπλοκάρουν» τις εισόδους των φυλακών, ώστε να παρεμποδίσουν τις προγραμματισμένες μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην επέμβαση των ΜΑΤ, τα οποία διατάχθηκαν να «ορμήξουν» στους συγκεντρωμένους φύλακες, ακόμα και μέσα στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού, όπου βρίσκεται φυλακή «Λα Σαντέ», για να διαλύσουν τα ιδιότυπα μπλόκα τους.


Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας


Αν και, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας τις οποίες καθημερινά υφίστανται τους ανάγκασαν να αναζητήσουν διεξόδους για να εισακουσθούν τα αιτήματά τους. Η γαλλική κυβέρνηση έχει επικριθεί διεθνώς, άλλωστε, για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο σωφρονιστικό της σύστημα: οι άνθρωποι στοιβάζονται σε φυλακές που δεν επαρκούν για τον αριθμό των κρατουμένων, ενώ τέσσερα ή και πέντε άτομα τοποθετούνται σε κελιά σχεδιασμένα για ένα μόνο κρατούμενο.

Τον Απρίλιο του 2009, δημοσιεύθηκαν, μάλιστα, στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο «επίσημος» αριθμός κρατουμένων ήταν μόλις 51.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός τους άγγιζε τους 63.351!

Αν αναλογισθεί κανείς, παράλληλα, ότι αντιστοιχεί περίπου ένας φύλακας για κάθε εκατό κρατουμένους, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, οι προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας είναι μηδαμινές.


115 σωφρονιστικοί υπάλληλοι αυτοκτόνησαν το 2008


Το «τίμημα» της εν λόγω κατάστασης πληρώνουν όχι μόνο οι κρατούμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της τήρησης της τάξης στις φυλακές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι, το 2008, 115 σωφρονιστικοί υπάλληλοι αυτοκτόνησαν, ενώ για τη χρονιά που διανύουμε ο αριθμός έχει ήδη αγγίξει τις 50 αυτοκτονίες!

«Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς, και καθώς δεν έχουμε δικαίωμα να απεργήσουμε, είναι σχεδόν αδύνατο για μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», ο 21χρονος Ζουλιάν, που είναι φύλακας εδώ και δύο χρόνια. «Σαν όλα τα παραπάνω να μην ήταν αρκετά, η διεύθυνση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο διαρκούς αύξησης των ωρών εργασίας μας.

Μας επεβλήθησαν 39 επιπλέον ώρες εργασίας το Μάρτιο, 50 επιπλέον ώρες τον Απρίλιο και ούτω καθεξής.

Μάλιστα, για να μη μας πληρώσουν τις υπερωρίες, μας υποχρεώνουν να δουλεύουμε υπερβολικά στις αρχές του μήνα, και στη συνέχεια μας αναγκάζουν να παίρνουμε «ρεπό» στο τέλος του μήνα», προσέθεσε.


Πηγή: Liberation, Le Monde, breakingnews.ie, freerepublic.com, news.com.au
Φωτογραφία: Liberation

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ.ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ.